Analysis of Food Consumption Patterns with the Incidence of Type 2 Diabetes Mellitus in Kulon Progo D.I, Yogyakarta.

Asyumdah Asyumdah(1), Ari Yuniastuti(2), Asih Kuswardinah(3),




(1) Universitas Negeri Semarang
(2) Universitas Negeri Semarang
(3) Universitas Negeri Semarang

Abstract

Diabetes Mellitus Type 2 is a pathophysiological disorder of insulin resistance. Coverage of type 2 diabetes mellitus in Yogyakarta Special Region 2017 (8,321 cases). In Kulon Progo Regency 2016 (1,355 cases), 2017 (1,235 cases), 2018 (1,532 cases). The purpose of the study was to analyze food consumption patterns with the incidence of type 2 diabetes mellitus in the Kulon Progo Regency, a special area of Yogyakarta. The study used a case-control study design. The research sample of 114 respondents was obtained by purposive sampling technique. Data collection techniques are interviews, observation, questionnaire. Data analysis in the study used the Chi-Square test and test logistic regression. The results of the study found that there was an influence on the variable of dietary consumption (p = 0,000) on the incidence of type 2 diabetes mellitus in the Kulon Progo district of Yogyakarta. The most influential variable is the pattern of eating consumption with p = 0,000; EXP (B) / OR = 0.004. So it is necessary to pay attention again to one's lifestyle in terms of diet, increase counseling at all levels of society both who already suffer from diabetes mellitus or do not suffer from diabetes mellitus.

Full Text:

PDF

References

DAFTAR PUSTAKA

Asdinar. 2014. “Hubungan Pola Makan Dengan Resiko Penyakit Diabetes Melitus Di Puskesmas Caile Kecamatan Ujungbulu Kabupaten Bulukumba Tahun 2013â€. Jurnal Ilmiah Kesehatan Diagnosis. 4(2): 248-254.

Abidah, N., Fitria, E., Zulhaida, A., & Hanum, S. 2016. “Hubungan Pola Konsumsi dengan Diabetes Melitus Tipe 2 pada Pasien Rawat Jalan di RSUD Dr. Fauziah Bireuen Provinsi Acehâ€. Media Litbangkes. 26(3) : 145-150

Audina, M., Maigoda, C. T., & W Wahyu, T. 2018. “Status Gizi, Aktivitas Fisik dan Asupan Serat Berhubungan dengan Kadar Gula Darah Puasa Penderita DM Tipe 2â€. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kesehatan. 6(1): 59 – 71

Adnan, M., Mulyati, T., & Isworo, T. J. 2013. “Hubungan Indeks Massa Tubuh (IMT) Dengan Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Mellitus (DM) Tipe 2 Rawat Jalan Di RS Tugurejo Semarangâ€. Jurnal Gizi Iniversitas Muhammdiyah Semarang. 2(1): 18-24

Cheung .F. T. I., Chan M. S Ruth, Ko C. T Gary, Lau H. S Eric, Chow C. C Francis & Kong S. P Alice. 2018. “Diet Quality Is Inversely Associated With Obesity In Chinese Adults With Type 2 Diabetesâ€. Cheung et al. Nutrition Journal. 17(63) : 2-12

Dafriani, P. 2017. “Hubungan Pola Makan dan Aktifitas Fisik Terhadap Kejadian Diabetes Melitus di Poliklinik Penyakit Dalam RSUD dr. Rasidin Padangâ€. NERS: Jurnal Keperawatan. 13(2): 70-77

Dinas Kesehatan D.I.Yogyakarta. 2018. Profil Dinas Kesehatan Kota D.I.Yogyakarta Tahun 2017. Yogyakarta : Dinas Kesehatan Kota D.I.Yogyakarta

Dahlan & Sopiyudin,2014. “Statistik Untuk Kedokteran Dan Kesehatan Edisi 6â€. Jakarta, Salmba Medika

Dahlan Sopiyudin, M. 2010. “Besar Sampel dan Cara Pengambilan Sampel dalam Penelitian Kedokteran dan Kesehatanâ€. Edisi 3. Jakarta : Salemba Medika

Frank, B., & Malik, S. V. 2010. “Sugar-Sweetened Beverages And Risk Of Obesity And Type 2 Diabetes: Epidemiologic Evidenceâ€. Physiol Behav, 100(1): 47-57

Hengky, K. H., Marhhatillah, N., & Haniarti. 2018. “Hubungan Pola Makan Dengan Insidensi Diabetes Mellitus Tipe 2 Pada Wanita Usia Dewasa Di Rsud Andi Makkasau Kota Parepareâ€. Jurnal Ilmiah Manusia dan Kesehatan. 1(1): 34-41.

Idris, M. A., Jafar, N., & Indriasari, R. 2014. “Pola Makan Dengan Kadar Gula Darah Pasien Dm Tipe 2â€. Jurnal MKMI. 22-218

Kementrian Kesehatan RI. 2018. Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas) 2018. Jakarta: Kemenkes RI

Masruroh, E. 2018. “Hubungan Umur Dan Status Gizi Dengan Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Melitus Tipe IIâ€. Jurnal Ilmu Kesehatan. 6(2) : 153-163

Mayawati, H., & Isnaeni, N. F. 2017. “Hubungan Asupan Makanan Indeks Glikemik Tinggi Dan Aktivitas Fisik Dengan Kadar Glukosa Darah Pada Pasien Diabetes Mellitus Tipe Ii Rawat Jalan Di Rsud Karanganyarâ€. Jurnal Kesehatan. 10(1): 75-83

Marine, D., & Adiningsih, S. 2015. “Perbedaan Pola Konsumsi Dan Status Gizi Antara Remaja Dengan Orang Tua Diabetes Melitus (Dm) Dan Non Dmâ€. Media Gizi Indonesia. 10(2): 179-183

Nuraini, Y. H., & Surpiatna, R. 2016. “Hubungan Pola Makan, Aktivitas Fisik dan Riwayat Penyakit Keluarga Terhadap Diabetes Melitus Tipe 2â€. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat. 5(01): 5-14

O’Cannor, L., Imamura, F., Lentjes, H. A. M., Khaw Kay-Te., Warehann, J. N., & Forouhi, G. N. 2015. “Prospective Associations And Population Impact Of Sweet Beverage Intake And Type 2 Diabetes, And Effects Of Substitutions With Alternative Beveragesâ€. Diabetologia. 58:1474–1483

Puspita, K, D., & Rahayu, R, S. 2011. “ Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Perilaku Menyisakan Makanan Pasien Diet Dabetes Melitusâ€Jurnal Kesehatan Masyaakat, 6(2):102-126

RA Scott, at. al. 2013. “The link between Family History and risk of Type 2 Diabetes is Not Explained by Anthropometric, Lifestyle or Genetic Risk Factors: the EPIC-InterAct Studyâ€. Diabetologia. Author manuscript. 56(1): 60-69

Rachmawati, A. M., Handayani., & Donastin, A. 2018. “Hubungan Pola Makan Dan Kebiasaan Olahraga Yang Baik Dengan Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Mellitus Tipe Ii Di Rsi Jemursariâ€. Medical and Health Science Journal. 2(1): 43-46

Sudargo, T., Pertiwi, S., Alexander, A. R., Siswati, T., & Yuli, E. 2017. “The Relationship Between Fried Food Consumption And Physical Activity With Diabetes Mellitus In Yogyakarta, Indonesiaâ€. International Journal of Community Medicine and Public Health. 4(1) : 38-44

Susanti & Bistara, N. D. 2018. “Hubungan Pola Makan Dengan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Mellitusâ€. Jurnal Kesehatan Vokasional (JkesV). 3(1): 29-34.

Soegondo,S. 2015. Penatalaksanaan Diabetes Melitus Terpadu. Jakarta; Balai Penerbit FKUI;1995. Cetakanke 10 tahun 2015. ISBN 9789794966501

Zaroudi, M., Charati, Y. J., Mehrabi, S., Ghorbani, E., Norouzkhani, J., Shirashiani, H., Nikzad, B., Seiedpour, M., Izadi, M., Mirzaei, M., Oveis, G., Ahangar, N., Azadeh, H., Akha, O., & Malekshah, F. A. 2016. “Dietary Patterns Are Associated with Risk of Diabetes Type 2: A Population-Based Case-Control Studyâ€. Archives of Iranian Medicine, 19(3): 166-172

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


View My Stats