Pelatihan Keterampilan Pembuatan Kreasi Buket sebagai Upaya Menumbuhkan Jiwa Kewirausahaan Ibu-Ibu PKK Desa Kebojongan
(1) Universitas Negeri Semarang
(2) Universitas Negeri Semarang
(3) Universitas Negeri Semarang
(4) Universitas Negeri Semarang
(5) Univesitas Negeri Semarang
Abstract
The bouquet creation training aims as an effort to improve and hone the skills of the villagers. This bouquet creation training is expected to foster an entrepreneurial spirit and increase MSMEs which boosts the economy of the Kebojongan Village residents. The implementation of the bouquet creation activity consisted of several stages: the preparation of tools and materials, the planning and trial stages, the socialization and discussion stages, and the practice and demonstration stages. The training participants had high enthusiasm and positively influenced the community's ability to make crafts from snack bouquets. Bouquet training, appropriately used and skillfully, can add to daily income.
Full Text:
PDFReferences
‘Aisy, D. R., Arofah, D. P., Oktaviani, A., Seftilutfiana, H., Laksmi, T. S., & Maulana, H. (2023). Pemberdayaan Sumber Daya Manusia di Desa Jaan, Nganjuk Melalui Kegiatan Sosialisasi dan Pelatihan. Karya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 243–248.
’Aisy, D. R., & Nirawati, L. (2023). Menciptakan Peluang Usaha Melalui Program Pelatihann Kerajinan Buket Snack di Desa Jaan, Nganjuk. Karya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 383–390.
Asfar, A. M. I. A., Arifuddin, W., & Rahman, A. (2019). Pengolahan Kayu Seppang (Caesalpinia sappan L.) di Desa Biru Kecamatan Kahu Kabupaten Bone Sulawesi Selatan. Jurnal Panrita Abdi, 3(2), 97–104.
Lidyana, N., & Oktaviani, D. A. (2022). Pemberdayaan Ibu-ibu PKK melalui Pelatihan Pembuatan Buket Snack sebagai Alternatif Peluang Usaha Untuk Meningkatkan Pendapatan Keluarga. Sasambo: Jurnal Abdimas (Journal of Community Service), 4(4), 514–520.
Mardiyanti, L. R., Fera, Setiawan, R., Shofwan, Nasroh, I., Febiastri, A., Safitri, L., Sari, T., Fauzi, R., Imran, & Ramadhan, I. (2023). Pelatihan Pembuatan Bucket Beserta Pemasarannya di Yayasan Masjid Chengho. Ganesha: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(2), 170–122.
Mukhafidoh, M., & Prayogi, A. (2022). Pelatihan Pembuatan Buket Snack di Masa Pandemi COVID-19. Journal of Community Empowerment and Innovation, 1(1), 32–38.
Noorrizki, R. D., Sa’id, M., & Mantara, A. Y. (2023). Pelatihan Kreasi Buket Bunga Kain Flanel untuk Menumbuhkan Keterampilan Kewirausahaan Anak-Anak Panti Asuhan Assalam Shobuur Dau Kabupaten Malang. Urnal Pengabdian Pada Masyarakat, 8(1), 204–211.
Nurfaqih, M. I., & Fahmi, R. A. (2018). Social Entrepreneurship (Kewirausahaan Sosial) dalam Perspektif Ekonomi Islam.
Nurhidayah. (2017). Kinerja Keuangan dalam Memprediksi Financial Distress. Jurnal Ilmiah Bisnis Dan Ekonomi Asia, 11(2), 42–48.
Pramesti, R. A. A., & Purwanto, E. (2023). Pengembangan Kreativitas Masyarakat Melalui Workshop Buket Snack di Desa Jaan sebagai Alternatif Peningkatan Pendapatan Keluarga. Karya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 367–373.
Ramayani, N., Nurjehan, R., Warista, N. H., Efendi, F., & Rahmat, M. (2023). Pelatihan Kreasi Buket Bunga Untuk Menumbuhkan Keterampilan Kewirausahaan di Masyarakat Kelurahan Beras Basah. Fusion: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 18–23.
Ridwan, M. I., Asfar, A. M. I. T., Erwing, & Jamaluddin. (2020). Pelatihan Pembuatan Buket Bunga dan Snack Sebagai Kado Wisuda di Perpustakaan Bone. In SNPKM: Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, 2, 51–58.
Sari, N. (2018). Pengembangan Ekonomi Kreatif Bidang Kerajinan Tradisional Jambi (Studi Kasus: Rengke Suku Anak Dalam). Jurnal Manajemen Terapan Dan Keuangan, 7(2), 138–148.
Sarwono, H. A. (2015). Profil Bisnis Usaha Mikro, Kecil dan Menengah (UMKM). Bank Indonesia dan LPPI.
Simatupang, A., & Samuel, S. (2023). Membangun Bisnis Dengan Investasi Di Bawah Sepuluh Juta (Cetakan pe). PT. Sonpedia Publishing Indonesia.
Tripalupi, L. E., Vijaya, D. P., & Luh, P. E. (2021). Pelatihan dan Pendampingan Keterampilan Pembuatan Buket Bunga Flanel pada Santri Pondok Pesantren Raudlatut Tholibin. Proceeding Senadimas Undiksha, 1010–1015.
Tusino, T., Wijaya, A., Yuliaputri, A., Aji, E. S., Rahmawati, L., Azhar, M. F., Prakoso, P., Hanifah, R., & Anjelina, R. D. (2023). Penguatan Ekonomi Masyarakat melalui Pelatihan Pembuatan Buket Snack bagi Ibu-Ibu PKK. Surya Abdimas, 7(3), 422–427.
Wahyuningsih, R., Anggraini, P. N., Vebyanti, S. E., & Susanti, A. (2021). Pelatihan Pembuatan Bucket Bunga Dan Snack Untuk Meningkatkan Kreativitas Peserta Didik di Jombang Jawa Timur. Indonesian Journal Of Community Service, 1(3), 523–531.
Warjo, W., Dhameria, V., & Judiman, J. (2019). Agama Islam sebagai Tata Nilai Kehidupan Bisnis Beretika. Cendekia Jaya, 1(2), 59–72.
Yanto, D. (2017). Rencana Bisnis Pendirian Usaha KeiPaw Florist di Kelapa Gading, Jakarta Utara.
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Jurnal Bina Desa
Jurnal Bina Desa
p-ISSN 2715-6311 e-ISSN 2775-4375
Published by Pusat Pengembangan KKN, LPPM, Universitas Negeri Semarang
Support by Unnes Journals, part of the Universitas Negeri Semarang.