INNOVATION TO PISANG BARLIN (MUSA ACUMINATA AA) AS THE SUBSTITUTE FLOUR
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Admin. 2016. Budidaya Pisang Barlin. http://manfaatpisang.com/budidaya-pisang-barlin/ 21 Agustus 2017 (22.02).
Anyasi, T. A., Jideani, A. I. O., Mchau, G. R. A. 2017. Effects of organic acid pretreatment on microstructure, functional and thermal properties of unripe banana flour. Food Measure. 11: 99-110.
Astawan, M. 2005. Pisang Buah Kehidupan. Kompas, 10 Agustus.
Bakare, A. H., Ogunbowale, O. D., Adegunwa, M. O., Olusanya, J. O. 2016. Effects of Pretreatments of Banana (Musa AAA, Omini) on the Composition, Rheological Properties and Baking Quality of Its Flour and Composite Blends with Wheat Flour. Food Science and Nutrition. 5(2): 182-196.
Bezerra, C. V., Rodrigues, A. M. D. C., Amante, E. R., Silva, L. H. M. D. 2013. Nutritional Potential of Green Banana Flour Obtained by Drying in Spouted Bed, Revista Brasileira de Fruticultura. 35(4): 1140-1146.
BAPPENAS. 2000. Pisang (Musa spp). Editor: Kemal Prihatman. Sistim Informasi Manajemen Pembangunan di Pedesaan.
Badan Standarisasi Nasional. 2011. Tepung Pisang.
Dinas Pertanian. 2006. Data Perkembangan Pisang Barangan, Dinas Pertanian Deli Serdang, Lubuk Pakam.
Francis, S. P. 2015. A Brief History of Bananas. Utar Agriculture Science Journal. 1(1): 3-9.
Kementerian Pertanian Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian. 2012. 50 Teknologi Inovatif Litbang Pascapanen Pertanian. Agro Inovasi.
Khasanah, A. N., Marsusi, M. 2014. Charaterization of 20 Cultivar of Banana in Banyuwangi, East Java (Karakterisasi 20 Kultivar Pisang Buah Domestik (Musa paradisiaca) dari Banyuwangi, Jawa Timur). El-Vivo. 2(1): 20-27.
Lisa, M., Lutfi, M., Susilo, B. 2015. Effect of Temperature and Long Drying to the Quality Flour White Oyster Mushroom (Plaerotus Ostreatus) (Pengaruh Suhu dan Pengeringan Terhadap Mutu Tepung Jamur Tiram Putih (Plaerotus Ostreatus)). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistm. 3(3): 270-279.
Menezes, E. W., Tadini, C. C., Tribess, T. B., Zuleta, A., Binaghi, J., Pak, N., Vera, G., Dan, M. C., Bertolini, A. C., Cordenunsi, B. R., Lajolo, F. M. 2011. Chemical Composition and Nutritional Value of Unripe Banana Flour (Musa cuminate, var. Nanicão) Sao Paulo Brazil. Journal Plant Foods for Human Nutrition (Formerly Qualitas Plantarum). 2011. 66(3): 231-237.
Musita, N. 2014. Pemanfaatan Tepung Pisang Batu (Musa Balbisiana Colla) Pada Pembuatan Kue Brownies. Jurnal Riset Industri. 8(3): 171-178.
Nurhayati, C., Andayani, O. 2014. Teknologi Mutu Tepung Pisang dengan Sistem Spray Drying untuk Biskuit. Jurnal Dinamika Penelitian Industri. 25(1): 34-41.
Nuryani, N., Soedjono, S. 1999. Budidaya Pisang. Dahara Prize. Semarang.
Palupi, H. T. 2012. Pengaruh Jenis Pisang dan Bahan Perendam Terhadap Karakteristik Tepung Pisang (Musa Spp). Junal Teknologi Pangan. 4(1): 102-120.
Prabawati, S., Suyanti, S., Setyabudi, D. A. 2008. Teknologi Pascapanen dan Pengolahan Buah Pisang. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian. Seminar Badan Litbang Pertanian. Departemen Pertanian. Bogor.
SNI 01-3841-1995. 1995. Syarat Mutu Tepung Pisang.
Wardhany, K. H. 2014. Khasiat Ajaib Pisang – Khasiatnya A to Z, dari Akar Hingga Kulit Buahnya. Edisi I. Yogyakarta: Rapha Publishing.
Yalingar, F. 2015. Effects of Green Banana Flour on the Physical, Chemical and Sensory Properties of Ice Cream, Food Technology and Biotechnology. 53(3): 315-323.
Refbacks
- There are currently no refbacks.