Factors Related to Schoold Food Snacks (SFS) Safety Through the Test of Borax, Formalin, and Escherichia coliBacteria

Siti Mahmudah(1), Ari Yuniastuti(2), Siti Baitul Mukarromah(3),




(1) Universitas Negeri Semarang
(2) Universitas Negeri Semarang
(3) Universitas Negeri Semarang

Abstract

Food safety of primary school children snack is a source of health problems that must be considered. In 2010, BPOM reported 141 cases of food poisoning caused by School Food Snacks (SFS) with 79% occurred at the primary school level. The purpose of this research is to analyze factors related to food safety of school children in elementary school in Salatiga city. Type of observational analytic research using cross sectional design. The sampling technique used is the total sampling number of 35 respondents based on the inclusion and exclusion criteria. The research instrument using aquestionaire and examination of food samples of meatballs. Analysis using chi square. The results showed that sellers' knowledge, pedagogical education and hygiene of food snacks were factors related to School Food Snacks (SFS)safety through the test of borax, formalin and eschercia coli bacteria at Salatiga primary school (p <0.05). The selling age and duration of selling are not factors related to School Food Snacks (SFS) safety through the test of borax, formalin and eschercia coli bacteria at Salatiga Elementary School (p> 0,05). Suggestions that can be recommended by researchers is the need to improve the policy, planning and the role of Education Office and Public Health Service in improving food safety of snack in Salatiga primary school.

Full Text:

PDF

References

Azwar, S., 2003. Sikap Manusia, Teori dan Pengukurannya. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

BPOM RI, 2011. Peduli Pangan Jajanan Anak Sekolah. Jakarta: Info POM.

Damayanthi, E., Khotimah, K., Mudjajanto, E.S., Dwiriani, C.M. and Kustiyah, L., 2013. Pendidikan Gizi Informal Kepada Penjaja Makanan Untuk Peningkatan Keamanan Pangan Jajanan Anak Sekolah Dasar. Jurnal Penelitian Gizi dan Makanan, 36(1), pp.20–30.

Depkes RI, 2015. Profil Kesehatan Indonesia 2014. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.

Dinkes Salatiga, 2015. Profil Kesehatan Kota Salatiga Tahun 2014. Salatiga: Dinas Kesehatan Kota Salatiga.

Djaja, I.M., 2008. Kontaminasi E.Coli Pada Makanan Dari Tiga Jenis Tempat Pengelolaan Makanan (TPM) Di Jakarta Selatan 2003. makara kesehatan, 12(1), pp.36–41.

Kementerian Kesehatan RI, 2011. Pedoman Keamanan Pangan di Sekolah Dasar. Jakarta: Ditjen Bina Gizi dan Kesehatan Ibu dan Anak.

Kementrian Kesehatan RI, 2015. Situasi Pangan Jajanan Anak Sekolah. Jakarta: Pusat Data dan Informasi Kementrian Kesehatan RI.

Kepmenkes RI, 2003. Keputusan Menteri Kesehatan RI Nomor 942/Menkes/SK/VII/2003. tentang Pedoman Persyaratan Hygiene Sanitasi Makanan Jajanan.

Kim, R.B., 2009. Meeting Consumer Concerns for Food Safety in South Korea : The Importance of Food Safety and Ethics in a Globalizing Market. Journal Agric Environ Ethics, 22(9), pp.141–152.

Kurniadi, Y., Saam, Z. and Afandi, D., 2013. Faktor Kontaminasi Bakteri Eschercia Coli pada Makanan Jajanan di Lingkungan Kantin Sekolah Dasar Wilayah Kecamatan Bangkinang. Jurnal Ilmu Lingkungan, 7(1), pp.28–37.

Mahfoedz and Suryani, 2009. Pendidikan Kesehatan Bagian dari Promosi Kesehatan. Yogyakarta: Fitramaya.

Mubarak, W I dan Chayatin, N., 2007. Promosi Kesehatan. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Mulia, R., 2005. Kesehatan Lingkungan. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Nasikin, U., Wariyah, C. and Hartati, S., 2013. Hubungan Tingkat Pendidikan Pedagang dengan Hygiene Sanitasi Makanan Jajanan Anak Sekolah Dasar di Kabupaten Kulon Progo DIY. jurnal Agri Sains, 4(7), pp.23–37.

Ningsih, R., 2014. Penyuluhan Hygiene Sanitasi Makanan dan Minuman, serta Kualitas Makanan yang dijajakan Pedagang di Lingkungan SDN kota Samarinda. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 10(1), pp.64–72.

Notoatmodjo, S., 2003. Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Purnawijayanti, H., 2001. Sanitasi Hygiene dan Keselamatan Kerja dalam Pengelolaan Makanan. Yogyakarta: Kanisius.

Setyorini, E., 2013. Hubungan Praktek Higiene Pedangang dengan keberadaan Escherchia Coli pada Rujak yang dijual di sekitar kampus Universitas Negeri Semarang. Unnes Journal of Public Health, 2(3), pp.1–8.

Soekamto, S., 2007. Sosiologi Suatu Pengetahuan. Jakarta: Raja Grafindo Persada.

Syah, D., Gaisani, M., Suratmono, Sparringa, R. and Palupi, N.S., 2015. Akar Masalah Keamanan Pangan Jajanan Anak Sekolah : Studi Kasus pada Bakso, Makanan Ringan dan Mi. Jurnal Mutu Pangan, 2(1), pp.18–25.

Tanziha, I dan Prasojo, G., 2012. Pemberian Makanan Tambahan Anak Sekolah dalam Upaya Perbaikan Gizi dan Kesehatan. Bogor: Fakultas Ekologi Manusia IPB.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


View My Stats