Legal Literacy Related to Processed Food Labels for Students at Madrasah Ibtidaiyah Darul Ulum Rejomulyo Magetan Literasi Hukum Terkait Label Pangan Olahan Bagi Siswa Siswi

Main Article Content

Muh. Ali Masnun
https://orcid.org/0000-0002-7387-322X
Eny Sulistyowati
Arinto Nugroho
Budi Hermono
Siti Nur Azizah
Syahid Akhmad Faisol

Abstract

labels aim to provide legal literacy for the target audience, namely MI Darul Ulum Rejomulyo students, Magetan Regency by looking at knowledge, understanding, attitudes and behavior of students before and after the activities given in the form of questionnaires and sheets observation. The results of the Community Service activities after the Community Service team provided legal literacy, showed that there was a significant increase in legal knowledge, legal understanding, and legal attitudes of students regarding the laws and regulations on processed food labels. However, the legal behavior still shows students who do not really care about processed food labels.

Article Details

How to Cite
Masnun, Muh. Ali, Eny Sulistyowati, Arinto Nugroho, Budi Hermono, Siti Azizah, and Syahid Faisol. 2023. “Legal Literacy Related to Processed Food Labels for Students at Madrasah Ibtidaiyah Darul Ulum Rejomulyo Magetan”. Jurnal Pengabdian Hukum Indonesia (Indonesian Journal of Legal Community Engagement) JPHI 6 (2), 305-18. https://doi.org/10.15294/jphi.v6i2.73680.
Section
ARTICLE

References

BPKN. “Hasil Kajian Badan Perlindungan Konsumen Nasional (BPKN) Di Bidang Pangan Terkait Perlindungan Konsumen.” Jakarta, 2007.
BPOM. “Hasil Pengawasan Rutin Khusus Keamanan Pangan Di Seluruh Indonesia Jelang Natal Tahun 2022.” Badan Pengawas Obat dan Makanan, 2022. https://www.pom.go.id/new/view/more/pers/669/Hasil-Pengawasan-Rutin-Khusus-Keamanan-Pangan-di-Seluruh-Indonesia-Jelang-Natal-Tahun-2022-dan-Tahun-Baru-2023.html.
Darma, Budi. “Pengaruh Jumlah Penduduk Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Kabupaten Tebo Tahun 2016-2020.” Citra Ekonomi 2, no. 1 (2021): 90–100.
Ginting, Eva Susanti. “Penguatan Literasi Di Era Digital.” Prosiding Seminar Nasional PBSI-III Tahun 2020, 2020, 35–38. https://www.nfra.ac.uk/publication/FUTL06/FUTI.06.pdf.
Jafar, Rayhana, and Desi. “Kajian Pemasaran Produk Pangan Olahan Lokal Dalam Menunjang Ketahanan Pangan Berkelanjutan Di Wilayah Perbatasan.” Jurnal Borneo Saintek 4, no. 2 (2021): 93–99.
Kristianto, Yohanes, Bastianus Doddy Riyadi, and Annasari Mustafa. “Faktor Determinan Pemilihan Makanan Jajanan Pada Siswa Sekolah Dasar.” Kesmas: Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional (National Public Health Journal) 7, no. 11 (2013): 489–94.
Mediani, N.V. S. “Pengetahuan, Persepsi, Sikap, Dan Perilaku Membaca Label Informasi Gizi Pada Mahasiswa.” IPB, 2014.
Muslimah, Siti. “Label Halal Pada Produk Pangan Kemasan Dalam Perspektif Perlindungan Konsumen Muslim.” Yustisia 1, no. 2 (2012).
Nurcahyo, Edy. “Pengaturan Dan Pengawasan Produk Pangan Olahan Kemasan.” Jurnal Magister Hukum Udayana (Udayana Master Law Journal) 7, no. 3 (2018): 402. https://doi.org/10.24843/jmhu.2018.v07.i03.p10.
Nurhayati, Yati. “Perdebatan Antara Metode Normatif Dengan Metode Empirik Dalam Penelitian Ilmu Hukum Ditinjau Dari Karakter, Fungsi, Dan Tujuan Ilmu Hukum.” Al-Adl : Jurnal Hukum 5, no. 10 (2013). https://doi.org/10.31602/al-adl.v5i10.191.
Puspa, A.W. “Pabrikan Makanan Dan Minuman Skala Kecil Diminta Perhatikan Kemasan Produk,” 2018. http://industri.bisnis.com/read/20180226/257/743321/pabrikan-makanan-minuman-skalakecil-diminta-perhatikan-kemasan-produk.
Rusdiana, S., and Aries Maesya. “Pertumbuhan Sosial Ekonomi Dan Kebijakan Pertanian.” Agriekonomika 6, no. 1 (2017): 12–25.
Saputra, Adhi Dwi. “Hubungan Tingkat Pengetahuan Dengan Perilaku Siswa Kelas Sekolah Dasar.” Unnes Journal of Public Health 1, no. 1 (2012).
Simanjuntak, Megawati, and Annisa Nisrina Insyiroh. “Edukasi Konsumen Cerdas Di Masa Pandemi Covid-19 Pada Masyarakat Kelurahan Joglo, Kota Surakarta.” Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat 7, no. 1 (2021): 39–47. https://doi.org/10.29244/agrokreatif.7.1.39-47.
Simon Tampubolon, Wahyu. “Upaya Perlindungan Hukum Bagi Konsumen Ditinjau Dari Undang Undang Perlindungan Konsumen.” Jurnal Ilmiah “Advokasi” 4, no. 1 (2016).
Sumarwan, Ujang. “Karakter Konsumen Anak,” 2007.
Zuhri, Saefudin, Nendi Juhandi, Heru Harmadi Sudibyo, and Mochammad Fahlevi. “Pengaruh ROA, NPM Dan DER Harga Saham Perusahaan Manufaktur Subsektor Makanan Dan Minuman Yang Terdaftar Di BEI Periode 2013-2017.” Journal Industrial Engineering & Management Research (Jiemar) 1, no. 2 (2020): 24–34.