EVALUASI PENERAPAN HIGIENE DAN SANITASIPENYELENGGARAAN MAKANAN DI RSUD SUNANKALIJAGA KABUPATEN DEMAKTAHUN 2013

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Victa Sonia
Drs. Herry Koesyanto M.S.
dr Anik Setyo Wahyuningsih

Abstract

Food sanitary is very important especially at the public service places such as hospital. In supporting medical service for patients, it’s better to maintain best food processing according to the food’s hygiene and sanitary standard. Therefore, this research was aimed to find out the representation of sanitary hygiene description of food processor at RSUD SunanKalijagaDemak.It was descriptive research with evaluation-based approach. This research focused on describing the hygiene and behavior of food processor during the food processing at NutritionsInstalation of RSUD SunanKalijagaDemak.The research showed that evaluation about physical worthiness for sanitary hygiene of the food was still under the minimal score, it was 80. While evaluation using inquiry form indicated that the irrelevancy happened could be categorized into small irrelevancy, which was in 81% level. Nevertheless, the food processor hygiene practice was good enough.Some suggestion from the researcher, there should be more periodically knowledge development and improvement about food sanitary hygiene for food processor, improvement in supervisory of food service process, and also applying food sanitary hygiene in the food processing.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

Author Biographies

Victa Sonia, Gedung F1 Lantai 2 FIK Unnes Kampus Sekaran, Gunungpati, Semarang, 50229

Jurusan Ilmu Kesehatan Masyarakat, Fakultas Ilmu Keolahragaan, Universitas Negeri Semarang, Indonesia

Drs. Herry Koesyanto M.S., Gedung F1 Lantai 2 FIK Unnes Kampus Sekaran, Gunungpati, Semarang, 50229

Jurusan Ilmu Kesehatan Masyarakat, Fakultas Ilmu Keolahragaan, Universitas Negeri Semarang, Indonesia

dr Anik Setyo Wahyuningsih, Gedung F1 Lantai 2 FIK Unnes Kampus Sekaran, Gunungpati, Semarang, 50229

Jurusan Ilmu Kesehatan Masyarakat, Fakultas Ilmu Keolahragaan, Universitas Negeri Semarang, Indonesia
How to Cite
Sonia, V., Koesyanto M.S., D. H., & Wahyuningsih, dr A. (2015). EVALUASI PENERAPAN HIGIENE DAN SANITASIPENYELENGGARAAN MAKANAN DI RSUD SUNANKALIJAGA KABUPATEN DEMAKTAHUN 2013. Unnes Journal of Public Health, 4(2). https://doi.org/10.15294/ujph.v4i2.5189

References

Apriliyani, dkk, 2013, Pemeriksaan Bakteriologis Makanan dan Gambaran Fasilitas Sanitasi Dapur di Instalasi Gizi RS X, Universitas Riau.

Badan Pengawas Obat dan Makanan, 2012, Laporan Tahunan BPOM tahun 2012, BPOM, Jakarta.

Fatonah, S, 2005, Higiene dan Sanitasi Makanan, UNNES Press, Semarang.

Handayani dan Werdiningsih, 2010, Kondisi Sanitasi dan Keracunan Makanan Tadisional, Agroteksos, Volume:20, No. 2-3, 2010, hlm. 131-138.

Lidya, D, 2011, Hubungan antara Pengetahuan dan Sikap tentang Higiene Sanitasi Makanan dengan Praktik Penjamah Makanan di Instalasi Gizi RSUD Sunan Kalijaga Kabupaten Demak Tahun 2010, Skripsi, Universitas Negeri Semarang.

Marpaung, dkk, 2012, Hygiene sanitasi Pengolahan dan Pemeriksaan Escherichia coli dalam Pengolahan Makanan di Instalsi Gizi Rumah Sakit Umum Pusat H. Adam Malik Tahun 2012, Universitas Sumatera Utara.

Meikawati, dkk, 2010, Hubungan Pengetahuan dan Sikap Petugas Penjamah Makanan dengan Praktek Higiene dan Sanitasi Makanan di Unit Gizi RSJD Dr. Amino Gondohutomo Semarang, Kesmas, Volume:6, No. 1, 2010, hlm. 50-68.

Menteri Kesehatan Republik Indonesia, 2011, Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 1096/MenKes/Per/VI/2011 tentang Higiene Sanitasi Jasaboga, Jakarta.

Mubarak, W dan Nurul, 2009, Ilmu Kesehatan Masyarakat: Teori dan Aplikasi, Salemba Medika, Jakarta.

Notoatmodjo, S, 2005, Metodologi Penelitian Kesehatan, Rineka Cipta, Jakarta.

Purnawijayanti, H, 2006, Sanitasi Higiene dan Keselamatan Kerja dalam Penglahan Makanan, Kanisius, Yogyakarta.

Yunita, N, dkk, 2010, Kualitas Mikrobiologis Nasi Jinggo Berdasarkan Angka Lempeng Total, Coliform Total dan Kandungan Escherichia coli, Biologi, Volume:14, No. 1, Juni 2010, hlm. 15-19.

Zulfana dan Sudarmaji, 2008, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) pada Pengelolaan Makanan Pasien Rawat Inap di RumahSakit Islam
Lumajang, Kesling, Volume:4, No. 2, Januari 2008, hlm. 57-68.