Development of the Salted Egg Industry in Limbangan Wetan Village, Brebes District and its Influence on Community Socio-Economics 1980-2005 as a Learning Resource

  • Diyan Hayyu Amrillah Universitas Negeri Semarang
Keywords: Economic, Social, Salted Egg Industry

Abstract

This study aims to determine 1) the development of the salted egg industry in the village of Bradford District Limbangan Wetan in 1980-2005, and 2) the process of making salted eggs and innovations developed by salted egg industry employers in the Village District Limbangan Wetan Bradford, and 3) influence the development of salted egg industry in the village of Bradford District Limbangan Wetan. The method used in this paper is historical research because it is related to the fact that it occurred during the study. Based on the following results, The effect of the salted egg industry on economic and social impact is devastating for the people of Bradford district. Salted egg industry development has brought many changes in people's lives. Bradford District is providing new jobs for the people who can reduce unemployment and increase incomes, which would undoubtedly improve the community's welfare and reduce urbanization, giving birth to new entrepreneurs in terms of education to improve workers' education.

References

Abdul Aziz, A. Z. (2016). Rekam Jejak Kh. M. Syahuri; Sosok Ulama Yang Santun, Pengayom Umat.
Abdurrahman, D. (1999). Metode Penelitian Sejarah.
Amrillah, D. H. (2013). Perkembangan Industri Telur Asin Di Kelurahan Limbangan Wetan Kecamatan Brebes Dan Pengaruhnya Terhadap Sosial Ekonomi Masyarakat Tahun 1980-2005. Indonesian Journal Of History Education, 2(2).
Asfiyah, S. (2015). Perlindungan Hukum Potensi Indikasi Geografis Di Kabupaten Brebes Guna Pengembangan Ekonomi Masyarakat Lokal. Jurnal Idea Hukum, 1(2), 112-124.
Booth Anne., Mc Cawley. 1990. Ekonomi Orde Baru. Jakarta: Lp3es.
Burger, D.H. (1977). Perubahan-Perubahan Struktur Dalam Masyarakat Jawa. Jakarta: Bhratara.
Burger. 1970. Sejarah Ekonomis Sosiologis Indonesia Ii. Jakarta: Pradja Paramita.
Departemen Pendidikan Nasional. 2011. Kamus Besar Bahasa Indonesia. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Gotschlak, L. (1975). Mengerti Sejarah. Jakarta : Universitas Indonesia Press.
Handayani, S., & Munawaroh, Q. (2016, December). Peningkatan Pendapatan Usaha Melalui Inovasi Produk (Studi Kasus Pada Bisnis Telur Asin “Yekti Waluyo Wonodadi” Blitar Jawa Timur). In National Conference On Economic Education.
Hardjanto, Amirullah Imam. 2005. Pengantar Bisnis. Jakarta: Graham Ilmu.
Hartawan, A. (2011). Pengaruh Pemanggangan Terhadap Kualitas Telur Asin.
Koentjaraningrat. 1986. Metode-Metode Penelitian Masyarakat. Jakarta: Pt. Gramedia.
Lesmayati, S., & Rohaeni, E. S. (2014, November). Pengaruh Lama Pemeraman Telur Asin Terhadap Tingkat Kesukaan Konsumen. In Prosiding Seminar Nasional “Inovasi Teknologi Pertanian Spesifik Lokasi (Vol. 4, Pp. 595-601).
Muslikhah, U. (2011). Perkembangan Industri Telur Asin Di Kecamatan Brebes Tahun 1970-2005 Kajian Historis Tentang Kehidupan Sosial-Ekonomi (Doctoral Dissertation, Universitas Pendidikan Indonesia).
Mutmainnah, A. C., Soesanto, H., & Sufian, S. (2016). Studi Tentang Pengaruh Kemampuan Merespon Pasar Dan Inovasi Produk Terhadap Penetrasi Pasar Pada Kinerja Pemasaran (Studi Empiris Pada: Industri Rumahan Telur Asin Di Kabupaten Brebes) (Doctoral Dissertation, Diponegoro University).
Nurapriliani, A. D., & Ilyas, I. (2014). Strategi Membangun Sikap Berwirausaha (Studi Pada Home Industry Pembuatan Telur Asin Di Kecamatan Brebes). Journal Of Nonformal Education And Community Empowerment, 3(1).
Nursamsiyah, M. R. (2000). Kajian Ekonomi Industri Telur Asin Brebes.
Nursiwi, A., Darmadji, P., & Kanoni, S. (2013). Pengaruh Penambahan Asap Cair Terhadap Sifat Kimia Dan Sensoris Telur Asin Rasa Asap. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 6(2).
Siahaan, S. (2017). Hubungan Faktor–Faktor Sosial Produsen Dengan Penerapan Teknologi Pembuatan Telur Asin Di Kabupaten Brebes, Jawa Tengah (Doctoral Dissertation, Ps S1 Agribisnis Departemen Pertanian Fakultas Peternakan Dan Pertanian).
Sofiyah, K. D., & Nugraha, H. S. (2016). Pengaruh Kewirausahaan, Pelatihan Usaha Dan Jaringan Kerjasama Kelembagaan Terhadap Kinerja Unit Usaha Pada Sentra Ikm Telur Asin (Studi Kasus Pada Sentra Ikm Telur Asin Di Desa Limbangan Wetan Kecamatan Brebes, Kabupaten Brebes). Jurnal Ilmu Administrasi Bisnis, 5(3), 247-255.
Sunarya, E. (2012). Waduk Penjalin Dan Kehidupan Pertanian Masyarakat Paguyangan Kabupaten Brebes Tahun 2004-2010 (Doctoral Dissertation, Universitas Muhammadiyah Purwokerto).
Sutikno, S. A., & Endah, S. N. (2015). Penerapan E-Commerce Untuk Meningkatkan Dan Memperluas Pemasaran Di Umkm (Studi Kasus Di Umkm Pengrajin Tahu Putih Dan Telur Asin Di Kabupaten Klaten). Universitas Diponegoro.
Wardah, E. S. (2014). Metode Penelitian Sejarah. Tsaqofah, 12(2), 165-175.
Published
2017-09-15
How to Cite
Amrillah, D. (2017). Development of the Salted Egg Industry in Limbangan Wetan Village, Brebes District and its Influence on Community Socio-Economics 1980-2005 as a Learning Resource. Indonesian Journal of History Education, 2(2), 19-26. https://doi.org/10.15294/ijhe.v2i2.2187